Nu mișcați!

O mare parte din colecția lui Constantin Acsinte, sergent fotograf în Grupul 1 Aviație Escadrile, o reprezintă portretele de militari din Primul Război Mondial, perioada interbelică și cel de-al Doilea Război Mondial. Selecția de 50 de portrete este însoțită de două tururi ghidate:

Istorie alternativă a Primului Război Mondial, povestită în patru părți de istoricul Ciprian Plăiașu.

”Gândind modul în care este prezentată la școală istoria Primului Război Mondial, am uneori senzația că lucrurile au fost atât de simplificate încât totul este privit în alb și negru. Și paradoxal fotografiile realizate de Costică Acsinte adaugă tonuri de culoare într-un război atât de distrugător.”

Arta fotografică la început de secol 20, povestită în cinci părți de fotograful Vlad Petri.

”A merge la fotograf era un lucru foarte special. Un exemplu de la familia mea: în albumele de acasă am găsit o fotografie datată din 1915. Mai mulți oameni, inclusiv străbunica mea care avea patru ani, luată de mama ei, au plecat la Târgu Mureș, la un studio foto pentru a face o fotografie și a i-o trimite capului familiei, stră-străbunicului meu, care lupta pe front în momentul ăla. A fost un întreg proces, au plecat cu căruța, a durat o zi întreagă să facă o fotografie.”